Saved from http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20061125/spektar02.asp
Thu Feb 11 2016 00:26:37 GMT+0100 (Central European Standard Time)
Saved by UnMHT Ver.8.1.0
Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 25.11.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
spektar
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 8

lora 4 JE LI TANJA BELOBRAJDIĆ, BIVŠA SUPRUGA TOMISLAVA DUIĆA,
PRVOOPTUŽENOGA U SLUČAJU LORA, ŽENA KOJU SVJEDOCI
I ŽRTVE SPOMINJU PO POSEBNOJ BRUTALNOSTI

ŽENA anđeo smrti iz logora Lora

Svjedok 445/94-27 kaže da je Tanja nosila mini suknju i oko pasa palicu. “Jednom prilikom me je izvela u krug i bacila jednu mrvu kruha i tražila da licem rujem po betonu i tražim to zrno dok ga ne nađem. To je trajalo oko sat i po, a ona me je neprekidno udarala palicom po rebrima i drugim dijelovima tijela, pljuvala, grdila i vrijeđala”

Tanja Belobrajdić kaže da nije nikoga tukla , te da je samo posjećivala supruga u Lori, koji je “bio vrlo zabrinut za  zdravlje zatvorenika”piše Saša JADRIJEVIĆ TOMAS

Nakon procesa “Lora 1” i “Lora 2”, Hrvatsku zasigurno očekuju i “Lora 3”, “Lora 4”..., a predmetom interesa Državnog odvjetništva ovaj put bi mogla biti jedna žena! Naime, pregledavajući iskaze svjedoka koje su dali u postupcima pred Županijskim sudom u Splitu, snimljenim izjavama, kao i u iskazima raznim komisijama i u pismima zlostavljanih, kao jedna od predvodnica mučenja, posebice strujom, spominje se Tanja Belobrajdić, sada bivša supruga glavnog krvnika Lore - upravitelja zatvora Tomislava Duića.

Zabrinuti Duić

U Državnom odvjetništvu također nam je neslužbeno potvrđeno da znaju za iskaze svjedoka koji za različita zvjerstva i mučenja teretu tu ženu, a i sama Belobrajdićeva nam je potvrdila da zna za te optužbe koje nije htjela komentirati.
Prema iskazu Duićeve bivše supruge, danom na sudu u 2002. godini, supružnici Duić zajedno su primljeni u 72. bojnu vojne policije u Splitu, a razveli su se 1994. godine. Tanja priznaje da je često posjećivala supruga u Lori, posebno istaknuvši kako njezin suprug nije tukao nikoga, naprotiv, kaže ona, bio je vrlo zabrinut za njihovo zdravlje i vodio ih je liječniku. Napomenimo samo da je Tomislav Duić, po iskazima svjedoka (civila i vojnika), mučio ljude strujom, vršio “rektalne preglede”, prostrjeljivao im udove, rezao prste...
“Svakodnevno je dolazila u logor. Morali smo joj ljubiti čizme i moliti je za ljekarsku pomoć. Svi oni koji bi od nje tražili pomoć bili su odvojeni u neku prostoriju odakle bi se vraćali izubijani i unakaženi”, kaže svjedok (485/95) u svome iskazu istražiteljima iz Srbije, čije su dokumente u istrazi koristili i u našem Državnom odvjetništvu. Duićevu bivšu suprugu u svom pismu istražnom sucu Marku Brdaru za zlostavljanja tereti i sada pokojni pilot JNA Milan Mičić, dok drugi svjedok pod brojem 259/94-6 navodi:
“Strujom su najviše mučili zatvorenike Anđelko i njegov drug s kojim je stalno bio, a naročito je to volio činiti Toma Duić, upravnik zatvora. U ovoj vrsti mučenja je naročito uživala žena Tome Duića koja je bila vojni policajac jer je u takvoj uniformi dolazila. Pored toga ona je uživala da pita zatvorenike ‘hoćeš li pizde’, a zatim bi snažno udarala po spolnim organima pošto bi nas natjerala da raširimo noge”, kaže taj svjedok opisujući dalje što je radila ta žena.
“Jednom prilikom ona me je izvela iz ćelije i naredila mi da ‘berem grožđe’. Nisam razumeo šta hoće, a ona mi je podviknula da ‘hvatam maglu’. Ni ovo mi nije bilo jasno. Posle toga natjerala me je da ispružim ruke kao da nešto berem, a za to vrijeme me je udarala pendrekom po tijelu i to pogotovo po rebrima i iza vrata. Koliko se sjećam, sa njom sam imao tri ovakva kontakta kada me je mučila, a znam da je to radila i sa drugim zatvorenicima”, zaključuje on.

Palicom po rebrima

Svjedok 445/94-27 kaže da je Tanja nosila mini suknju i oko pasa palicu.
“Jednom prilikom me je izvela u krug i bacila jednu mrvu kruha i tražila je da licem rujem po betonu i tražim to zrno dok ga ne nađem. To je trajalo oko sat i po, dok tu mrvu nisam našao, a ona me je neprekidno udarala palicom po rebrima i drugim dijelovima tijela, pljuvala, grdila i Tanja Belobrajdić ima trgovinu u Vukovaruvrijeđala”, kaže svjedok u svom iskazu.
Spomenimo da su Tanju Belobrajdić na sudu u procesu “Lora 1”, gdje je bila pozvana kao svjedokinja, branili govoreći da se iskazi svjedoka ne slažu u boji njezine kose, na što je pak druga strana ustvrdila kako većina današnjih žena boji kosu. Da je bojila kosu, potvrdila je i Belobrajdićeva, ipak odbacujući da je bila plavuša, kako su rekli neki svjedoci.

   

Miran život u Vukovaru

Bivši suprug Tanje Belobrajdić Tomislav Duić nepravomoćno je osuđen na osam godina zatvora i u bijegu je, a njegova bivša supruga živi danas mirno u Vukovaru, ni ne sluti da bi se iskazi svjedoka mogli pretočiti u istragu, a zatim možebitno i u optužnicu. Vlasnica je trgovačkog poduzeća “BRZI”, a kada smo je nazvali, šokirano je upitala: “Tko vam je dao mobitel? Nemam nikakvih komentara.”
Kako nam nije htjela dati izjavu, potrudili smo se naći njezin iskaz na sudu iz 2002. godine, u kojemu je rekla da nije nazočila ispitivanju svjedoka, niti ih je tukla. Također je opovrgnula da je mučila svjedoke strujom jer ne zna ni kako induktorski telefon, preko kojeg su mučeni zarobljenici, izgleda. Branila je i svoga bivšeg supruga, govoreći da nije rezao dijelove tijela zarobljenicima, dodajući kako je Tomo Duić posebnu pažnju posvećivao zdravstvenoj zaštiti zarobljenika.
Nedugo nakon što smo završili razgovor s Tanjom Belobrajdić, nazvao nas je jedan muškarac prijeteći: “Gotov si, doći ću ti u stan”, začinjavajući svoje prijetnje pogrdnim rječnikom. Slučajno ili ne, prosudite sami.

 

 

 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/8